“Je hoeft geen relatieproblemen te hebben om mee te doen”

Waarom zou je als stel eigenlijk een Marriage Course volgen? We vroegen het aan Priskilla (33) en Kevin Panoet (29) uit Zoetermeer. De Marriage Course bracht hen meer dan ze van tevoren hadden kunnen bedenken. Lees hier hun verhaal. 

Als eerste: wie zijn jullie?

“We hebben bijna vijf jaar een relatie en hebben ons twee jaar geleden verloofd” vertelt Kevin. “Ik ben als zwembadtrainer en bootcamp instructeur werkzaam in de sportwereld. Koken is mijn hobby, ik hou van lekker eten” “Mijn hobby is opeten wat Kevin kookt”, lacht Priskilla. “Ik ben werkzaam in de bouw- en techniekwereld. Samen hebben we een zoontje van bijna twee.” 

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

“Ik was een avondje stappen met vriendinnen” blikt Priskilla terug. “In een club zag ik Kevin lopen en ik dacht gelijk ‘Hij is de leukste die ik hier vanavond zie, wat een open en blije uitstraling heeft hij’”. “Meestal ben ik verlegen en zenuwachtig bij zo’n mooie vrouw”, vervolgt Kevin “maar nu liep ik gelijk op haar af en zei: ‘Je wees naar mij. Ik vind je prachtig.’ Het was echt een puur moment. De vonk sloeg over en vanaf toen zijn we gaan daten.”

Wat was voor jullie de aanleiding om de Marriage Course te volgen?

Priskilla: “Na de geboorte van ons zoontje waren wij volledig gefocust om als een goed team voor hem te zorgen. Hierdoor veranderde onze relatie, we misten intimiteit en diepgang. Kevin vult aan: “We wilden graag tools krijgen om het leuker te hebben samen. Daarom zijn we vorig jaar naar de opa en oma van Priskilla toegestapt met de vraag of ze ons konden helpen. Coby en Nico hadden jarenlang de Marriage Course gegeven en wilden dit speciaal voor ons nog één keer doen.”

Hoe hebben jullie de Marriage Course ervaren?

“Heel goed!” vertelt Priskilla. “Als voorbereiding gingen we van tevoren vaak even wandelen of samen ergens lunchen. De Marriage Course werd gehouden bij Nico en Coby thuis. Dat gaf ons het gevoel er even tussenuit te zijn. We konden al onze vragen stellen, dat was fijn. Het boekje en de filmpjes waren praktisch en behulpzaam.”

Welke impact heeft de Marriage Course gemaakt in jullie relatie?

Priskilla: “We hebben veel nieuwe inzichten gekregen. Je leert elkaar anders en op een dieper niveau kennen. Het meeste profijt hebben we gehad van de tools om beter met elkaar te communiceren. We voelen ons nu veilig genoeg om ons kwetsbaar op te stellen.”  

Kevin vervolgt: “Niet invullen voor een ander, was ook zo’n eyeopener. Net als investeren in je relatie door echt tijd en aandacht aan elkaar te blijven geven. Dat is nu een gewoonte geworden.” Priskilla: “We hebben ontdekt hoe leuk het is om niet alleen als gezin leuke uitjes te doen, maar ook als stel. Bijvoorbeeld oppas vragen en dan samen naar de film gaan. Als we ons niet hoeven te richten op de kleine, raken we echt met elkaar in gesprek.” 

Wat bracht de Marriage Course jullie nog meer? 

Kevin: “De Marriage Course is gebaseerd op Bijbelse principes. Coby en Nico zijn gelovige mensen. Door hen zijn we ook over het geloof gaan nadenken. Priskilla is niet christelijk opgevoed. Ik ben wel gelovig opgevoed, maar ik leefde niet al te streng conform de regels.” Priskilla: “Met Coby heb ik veel intieme gesprekken gehad. Ze bad ook voor me, dat raakte me zó. Ik werd naar het geloof toe getrokken. Daarom ben ik me momenteel verder in het geloof aan het verdiepen. Mijn zoektocht is nog niet klaar, ik overweeg om Alpha te gaan volgen.” Kevin: “Ik vind het mooi om nu allebei te kunnen geloven dat er een hogere macht is, Iemand waar we ons vertrouwen op stellen en van wie we zegeningen ontvangen.”

Wat zou je willen zeggen tegen stellen die twijfelen op de Marriage Course wat voor hen is?

“Eigenlijk zou iedereen dit moeten doen, of je nu gelovig bent of niet” vindt Kevin. “Elk koppel heeft er wat aan. Mensen zeggen wel eens tegen ons ‘De Marriage Course is niet voor mij. Er is niks aan de hand in onze relatie.’ Maar je hoeft helemaal geen relatieproblemen te hebben om mee te doen. Tijd in je relatie steken is gewoon altijd goed. En in iedere relatie is er wel iets dat beter kan!” Priskilla vervolgt: “Wij zijn van plan om de Marriage Course een keer per vijf jaar te herhalen omdat je dan weer in een andere fase in je leven zit, wellicht zijn er dan weer andere punten. Actief werken aan je relatie is alleen maar goed!”