5 slechte luistergewoontes: Welke herken jij?

Iedereen heeft wel een slechte gewoonte, van nagelbijten tot doelloos op je telefoon scrollen. Maar wist je dat veel mensen ook slechte luistergewoontes hebben? We zetten er een aantal op een rijtje, misschien herken je er wel een (of een paar).

Door goed naar je partner te luisteren, laat je zien dat je hem/haar belangrijk vindt en voelt je partner zich gewaardeerd. Maar onderzoek toont aan dat iemand gemiddeld zeventien seconden luistert voordat hij/zij de ander onderbreekt. Best shocking, toch? Kijk eens naar de volgende slechte luistergewoontes. Herkenning is de eerste stap naar verbetering.

1. Desinteresse

Als je tijdens het luisteren op je mobiel zit, zelf aan het dagdromen bent of afgeleid bent door alles wat er om je heen gebeurt. Je bent er in ieder geval niet helemaal bij met je gedachten en hebt niet alle aandacht voor je partner.

2. Geruststellen

‘Ah, het komt wel goed’, of ‘Nou, dat valt toch wel mee?’. Als je iemand meteen probeert gerust te stellen, doe je dat waarschijnlijk met goede intenties. Toch kan het zo zijn dat het voor je partner voelt alsof hij zijn negatieve emoties niet bij je kwijt kan.

3. Adviseren

Deze lijkt op de vorige slechte gewoonte. Als je je partner advies geeft, doe je dat waarschijnlijk ook omdat je denkt dat je je partner hiermee helpt. Maar vaak wil je partner zich gehoord en begrepen voelen, in plaats van advies krijgen. Probeer je eens in te leven in de gevoelens van je partner.

4. Van onderwerp veranderen

Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand het gesprek overneemt met zijn/haar eigen verhaal? Jij bent iets aan het vertellen, en halverwege hoor je ineens ‘Dat had ik vorige week ook!’ en vervolgens gaat het gesprek ineens over wat de ander meemaakte.

5. Onderbreken

Dit is misschien wel de bekendste slechte luistergewoonte: je partner niet uit laten praten. Vaak vinden we het heel irritant als anderen dit bij ons doen, maar hebben we niet door dat we het ook bij anderen doen.

Herken je jezelf in een van deze slechte luistergewoontes? Vraag ook eens aan je partner of hij/zij een van deze slechte luistergewoontes bij je herkent. Misschien heb je het zelf niet eens door, terwijl je partner juist de belangrijkste persoon is om naar te luisteren!

Beter leren luisteren

Wil je beter leren luisteren? Een van de bijeenkomsten van de Marriage Course staat helemaal in het teken van communicatie. Tijdens de Marriage Course-bijeenkomsten geniet je eerst van een lekkere maaltijd met je partner, en ga je daarna over verschillende onderwerpen met elkaar in gesprek.

Vind een Marriage Course bij jullie in de buurt