5 tips om je relatie met je partner én je smartphone gezond te houden

Onlangs was dit als krantenkop te lezen: ‘Een op vijf Nederlanders heeft minder vaak seks met partner door Netflix.' Tevens blijkt dat smartphones bij 23% van de 1.110 deelnemers een negatieve invloed heeft op hun relatie in het algemeen. Hoe zit het met jouw relatie met je smartphone? Dat het scrollen op je telefoon voor strubbelingen kan zorgen, herken je misschien zelf ook wel. Maar hoe houd je je relatie leuk zónder je telefoon de deur uit te hoeven doen? Met deze 5 tips houd je je relatie met je smartphone én je partner goed.

1. Houd telefoons uit de slaapkamer

Als je je mobiel niet mee naar bed neemt, is er ook geen verleiding om ernaar te kijken. Mocht je partner daar geen trek in hebben, probeer dan een manier te vinden waar je samen blij mee bent. Bepaal bijvoorbeeld een vast tijdstip waarop jullie allebei je telefoon uitzetten of op vliegtuigmodus. Een goede regel kan ook zijn om eerst wat tegen elkaar te zeggen voordat je je telefoon weer aanzet in de morgen.

2. Koop een wekker

Dit klinkt misschien ouderwets, maar met een wekker in je slaapkamer zorg je ervoor dat je telefoon niet het laatste is wat je voor het slapengaan ziet en niet het eerste wat je ziet bij het opstaan.

3. Luister actief naar je partner

Misschien ben je het wel verleerd om actief naar de ander te luisteren. Je kunt jezelf daar gewoon in trainen. Als je een met elkaar praat, leg dan doelbewust je telefoon neer. Spreek af om hem niet op te pakken totdat jullie klaar zijn met praten.

4. Telefoonvrije momenten

Maak van bepaalde momenten, zoals maaltijden en date nights, telefoonvrije momenten. Als een telefoon op z’n kop op tafel ligt, leidt hij alsnog af. Laadt bijvoorbeeld je smartphone tijdens het eten op in de keuken of op een andere plek. En zorg bijvoorbeeld dat je na de seks niet direct naar je telefoon grijpt, maar nog even knuffelt en praat. Als de telefoonvrije momenten goed bevallen, zou je ze kunnen uitbreiden naar een hele dag of een heel weekend zonder telefoon.

5. Zet je notificaties uit

Zet je notificaties uit op een afgesproken tijdstip – of zelfs helemaal. Zijn er dingen die je echt niet kunt missen, bijvoorbeeld vanwege je werk? Kijk dan eens kritisch naar alle apps die notificaties mogen sturen en laat alleen de allerbelangrijkste aanstaan. Ook een goede tip: demp de groepschats op WhatsApp waar je onderdeel van bent.

Wil je bewust aan de slag met tijd voor elkaar maken? Doe dan samen met je partner de Marriage Course: 7 leuke en romantische avondjes uit met inhoud.