Conflict timing
Een tijdje geleden zaten Steven (mijn man) en ik samen in de auto onderweg naar huis. We kwamen net terug van een bezoekje aan de schoonouders en we hadden een fiks argument. Ik weet ondertussen écht niet meer waar het over ging, maar boos dat ik was!
We praatten compleet langs elkaar heen toen ik, terwijl we de snelweg opdraaiden, twee lifters zag staan met een bordje ‘Utrecht’. Ik zag mijn kans schoon en blèrde keihard “STOP! in Stevens oren. “Die nemen we mee,” zei ik overtuigend. Steven keek me verbluft aan, maar stopte inderdaad de auto. Ik zwaaide de deur open en gebaarde de twee studenten dat ze in konden stappen. “Fijn dat jullie meerijden, het kan er alleen maar gezelliger op worden,” zei ik terwijl ik de deur achter mij dichtdeed.
Nadat we de lifters hadden afgezet, waren wij allebei goed afgekoeld. Het issue dat twintig minuten eerder heel heftig leek, is dan opeens redelijk te relativeren. We waren het nog steeds niet eens, maar konden er nu in ieder geval rustig over praten.
Conflict is normaal
Conflict is normaal. Er is denk ik geen enkel huwelijk waarin nooit ruzie wordt gemaakt. Althans, dat hoop ik. Ruzie goedmaken kan namelijk erg leuk zijn! Conflict komt vaak voort uit verschillen in perspectief, achtergrond en communicatie. En, moet ik toegeven, soms ook uit egoïsme en eigenwijsheid. Conflicten op zichzelf zijn niet verkeerd. Het is de manier waarop je met een verschil van mening of een belangenconflict omgaat die de situatie spannend maakt. Hoe kan je goed omgaan met conflicten? Eén van de tips is time management.
Conflicten zelf zijn niet verkeerd. Het is de manier waarop je ermee omgaat wat het spannend maakt.
Chagrijnig = conflictgevoelig
Ik weet niet hoe jij in elkaar zit, maar na een drukke en intensieve dag word ik nog wel eens chagrijnig. Als iemand op zo’n moment gaat zeuren (wanneer ik chagrijnig ben valt er opeens verassend veel binnen die categorie) wordt de sfeer er niet beter op. (Even voor de duidelijkheid, ik ben normaliter een heel leuk en vriendelijk mens hoor. Dat vindt zelfs mijn man ook nog.) Na zo’n dag ben ik dus niet in de allerbeste staat om een serieus probleem aan te kaarten. Chagrijnig = conflictgevoelig, in mijn geval. Misschien werkt het bij jou heel anders en ben jij na een drukke dag helemaal scherp en energiek en kan je niet wachten om eindelijk eens wat belangrijke issues door te spreken met je partner. Chapeau!
Goede timing
Het komt erop neer dat je vaak een bewuste tijd kunt kiezen voor moeilijke, conflictgevoelige, gesprekken. Probeer rekening te houden met jullie ‘beste tijden’ (bijvoorbeeld zaterdagmiddag, wanneer jullie uitgeslapen, ontspannen en goed gemutst zijn). Of ga een stuk wandelen om er even tussenuit te zijn voor een goed gesprek.
Wat denk jij dat voor jullie een goede conflict-timing is?