Hoe laat jij je liefde merken?

‘Ik hou van je’ zijn misschien wel woorden die je dagelijks zegt tegen je partner. Maar hoe VOELT die ander nou dat je dat echt meent? Op welke momenten en manieren merkt je partner dat je van hem/haar houdt? Om dat te ontdekken, moet je de liefdestaal van je partner leren kennen. Een liefdestaal is de “taal” waarin iemand liefde communiceert (spreekt en ontvangt). In welke taal of talen herken jij je partner het beste?

1. Positieve woorden

Jouw partner geniet ervan wanneer jij je waardering en liefde uitspreekt (of opschrijft) in woorden. Complimentjes, bemoedigingen en de toon waarop je dingen zegt komen extra duidelijk binnen. Dat betekent dat ook negatieve woorden door mensen met deze liefdestaal dubbel zo hard aankomen.

Liefdestip: Schrijf je partner een kaartje of brief waarin je noemt wat je aantrekkelijk vindt aan hem/haar en waarom je je partner waardeert.

2. Cadeaus

Tastbare tekenen van liefde, daar houdt je partner van! Een kleine verrassing brengt een dikke lach op zijn/haar gezicht, een teken dat je aan je partner hebt gedacht. Of het nu een kleine attentie is of een groot cadeau, jouw partner voelt zich bijzonder geliefd wanneer je iets geeft.

Liefdestip: Verras je partner juist op dagen dat er niet iets te vieren valt. Wacht niet tot een verjaardag of jubileum met het kopen (of maken) van een cadeautje!

3. Lichamelijke aanraking

Van knuffels, handen vasthouden, massages etc. wordt je partner he-le-maal gelukkig. Wanneer jij lichamelijke aandacht geeft, dit hoeft dus niet per se seks te betekenen, voelt jouw partner zich geliefd. Aanraking laat jouw partner merken dat je om hem/haar geeft.

Liefdestip: Leer manieren om elkaar niet-seksueel aan te raken. Het is vervelend wanneer een lichamelijke aanraking (een zoen, massage, knuffel) altijd leidt tot seks. Dat geeft elke aanraking namelijk een (te) grote lading en neemt het plezier van juist die kleine aanrakingen weg.

4. Tijd en aandacht

Quality time is voor jouw partner onmisbaar. Een goed gesprek, leuke date of gezamenlijke maaltijd zijn momenten waarop je partner zich sterk geliefd voelt. Gerichte aandacht betekent dus ook dat jouw partner prioriteit krijgt boven andere activiteiten als TV kijken, werk, zorg voor de kinderen etc.

Liefdestip: Zijn jullie agenda’s altijd druk? Plan dan wekelijks tijd in om samen te zijn en alleen oog te hebben voor elkaar. Ga op date, of geniet van een goed gesprek op de bank. Zolang je maar aandachtig samen bent.

5. Dienstbaarheid

Jouw partner ervaart jouw liefde voor hem/haar door een dienstbare houding, het praktisch voorzien in behoeften. Dat kan betekenen dat wanneer jij stofzuigt, kookt, de auto tankt of kinderen van school haalt jouw partner zich bijzonder geliefd voelt.

Liefdestip: Vraag je partner regelmatig ‘Kan ik iets doen om je te helpen?’ en verras je partner door even wat extra’s te doen, zodat je hem/haar laat zien dat je graag helpt en meedenkt.