Omgaan met schoonfamilie: 3 praktische tips

Ik herinner mij die eerste keer bij de schoonfamilie nog heel goed. Het was een vrijdagavond en ik at mee aan de gezinstafel. Alles was anders, en ging anders, dan ik gewend was vanuit huis. De gespreksonderwerpen, de manier van praten, zelfs het eten was anders.

Die eerste paar maanden van voorzichtige kennismaking dacht ik dat het allemaal aan ‘hen’ lag. Mijn manier, de gewoonten van ‘mijn’ thuis, waren natuurlijk allemaal beter. Ik vond het erg wennen, zo’n schoonfamilie. En voor hen was het ook erg wennen, zo’n schoondochter. De volgende drie tips hielpen mij om in te zien dat ik een superleuke schoonfamilie heb, en dat ik minstens zo raar ben als zij.

1. Conflicten oplossen

Elk gezin heeft eigen gewoonten die bepalen hoe er wordt omgegaan met ruzie, geld, maaltijden, bezoek, gespreksvormen, interesses, vrije tijd en ga zo maar door. Elk gezin is een eigen cultuurtje. Wat jij gewend bent vanuit huis, voelt al snel als de norm. Vooral als je jouw gezin als positief ervaart. De verschillen in gebruiken, normen, waarden etc. kunnen flink wat conflicten veroorzaken. Probeer oorzaken van spanning te bespreken met schoonfamilie en wees ook zo eerlijk om jouw valkuilen en tekortkomingen te (h)erkennen.

"Wat jij gewend bent vanuit huis, voelt al snel als de norm."

2. Wat hebben zij nodig?

Wees dankbaar naar je (schoon)ouders voor wie zij zijn en wat ze allemaal doen/hebben gedaan voor jou en je partner. Wat kan jij doen om de relatie goed te houden en hun behoeften te zien? Probeer in te denken wat zij nodig hebben. Misschien betekent het dat jij ook initiatief neemt tot een belletje of bezoekje, of dat je (schoon)ouders gelegenheid geeft om hun kleinkinderen te zien.

3. Neem zelf beslissingen

(Schoon)ouders geven (meestal) graag advies. Dat is een goed teken, het laat zien dat ze zich betrokken voelen bij jullie levens. Tegelijkertijd kan het best een uitdaging zijn om goedbedoeld advies toch naast je neer te leggen. Daarom deze tip: neem belangrijke beslissingen alleen samen met je partner. Heb je het idee dat de familie dit lastig vindt? Vertel ze dan duidelijk dat jullie advies en meningen verwelkomen, maar graag samen knopen doorhakken. Wanneer jij en je partner emotioneel gezien dicht bij elkaar staan, werkt dit het beste. Zo vorm je samen een sterk front.

Wil je meer leren over hoe jullie als koppel kunnen omgaan met familie? De Marriage Course bestaat uit 7 leuke en romantische avondjes uit waarop je samen in gesprek gaat over verschillende thema’s, waaronder ‘omgaan met familie’. Andere thema’s die aan bod komen zijn ‘communicatie’ en ‘goede seks’.