"Waarom wachten tot het fout gaat?"

Erik en Miriam

Wat betekent het voor je relatie om aan een Marriage Course deel te nemen? Erik en Miriam vertellen hoe zij dat vonden. Ze zijn 23 jaar getrouwd en wonen in Rotterdam met hun drie kinderen. Sinds een aantal jaar geven ze zelf de Marriage Course. Tijd voor elkaar is voor hen onmisbaar, want beiden werken ze op topposities in het bedrijfsleven.

Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?

Erik: “Het was geen liefde op het eerste gezicht, nee. We zaten anderhalf jaar bij hetzelfde dispuut zonder dat we elkaar echt spraken.”
Miriam: “Pas tijdens een gala waar Erik ook was, dacht ik: wat een leuke vent is dat. Niet alle collega-studenten zagen ons als een logische combi. We hebben allebei ook zo’n verschillende achtergrond. Ik ben een boerendochter, terwijl Erik een expatkind is.”
Erik: “De eerste zeven jaar van ons huwelijk stonden echt in het teken van elkaar beter leren kennen.”
Miriam: “We waren verliefd, maar konden tegelijkertijd op onze relatie reflecteren.”

Waarom zijn jullie de Marriage Course gaan volgen?

Erik: “Onze gemeente organiseerde de Marriage Course, dus het was voor ons makkelijk om hem te volgen.”
Miriam: “We dachten: waarom wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt.”
Erik: “Bovendien kregen we ons eerste kind, dus er brak een nieuwe fase aan.”

"Waarom wachten tot het fout gaat? Je auto laat je ook APK keuren als die nog prima rijdt en je nergens last van hebt."

Wat heeft de Marriage Course jullie gebracht?

Miriam: “Hoewel we gewend waren om over onze relatie te praten, ontdekten we pas tijdens de Marriage Course het verschil in behoefte bij elkaar. De manier waarop ik zelf liefde ontvang, is anders dan die van Erik.”
Erik: “Mijn ‘liefdestaal’ is dat ik graag samen dingen doe. Miriam voelt zich meer geliefd door aanraking en genegenheid. We leerden tijdens de Marriage Course om elkaars liefdestaal als het ware te spreken.”
Miriam: “Daarnaast geven de oefeningen en de invullijstjes goede gespreksstof, ook tussen en na de Marriage Course-avonden. Je leert zo echt tijd voor elkaar te maken en hoe je die tijd dan kunt invullen.”

Tijd voor elkaar

Miriam: “We zijn allebei heel druk: drukke banen, ons gezin, er is veel doen in de kerk, noem maar op. Maar tijdens de momenten die je dan vrijmaakt, ben je er honderd procent.”
Erik: “Vakanties zijn dan ook heilig, juist met het gezin. Soms gaan we samen wat doen: bios, etentje of een weekend weg.”
Miriam: “We gingen bijvoorbeeld samen naar een leiderschapsconferentie in Londen. Dan boeken we een goed hotel en maken er een uitje van.”
Erik: “Dat zijn tegelijkertijd onze gezamenlijke passies: leren over leiderschap en ons hard maken voor goede en gezonde relaties. Dat is waarom we de Marriage Course willen geven aan andere stellen. We gunnen elk stel goede communicatie en tijd voor elkaar.”

Vind een Marriage Course bij jullie in de buurt