"Met de Marriage Course moet je elkaar prioriteit geven"

Gerard & Charlotte

Gerard (46) en Charlotte (43) zijn al 22 jaar samen en hebben twee kinderen (12 en 10). Op een gegeven moment merken ze dat hun leven zo druk is dat het niet meer lukt om echt tijd voor elkaar te maken. Ondanks dat ze zelf niet gelovig zijn, besluiten ze mee te doen met de Marriage Course die georganiseerd wordt door de kerk in Houten. Ze vertellen ons hoeveel meer ze eruit hebben gehaald dan ze van tevoren hadden verwacht!

Voordat ze besluiten om een Marriage Course te doen, valt hun leven vooral te omschrijven als druk. “We waren vooral bezig met heel veel ballen hooghouden. Daardoor hadden we veel minder tijd voor elkaar. We probeerden iedere vrijdag tijd voor elkaar te plannen, maar daar waren we heel slecht in,” vertelt Gerard. Charlotte vult aan: “De ene keer was er hier weer wat en de andere keer daar. ‘We doen het morgen wel,’ zeiden we dan. Maar morgen kwam het er ook niet van.”

Een vriendin van Charlotte organiseert de Marriage Course in Houten. Daarom stelt Charlotte aan Gerard voor om mee te doen met de cursus. “Mijn eerste reactie was: ‘Er is toch niets mis?’” vertelt Gerard. “Maar een groot voordeel is dat je voor zo’n cursus je commitment geeft. Je moet tijd voor elkaar dan prioriteit geven.”

De Marriage Course heeft ze veel meer gebracht dan alleen verplichte tijd met elkaar. Gerard: “We gingen erin voor de commitment, maar we hebben er zo veel meer uitgehaald. Een bijkomend voordeel van de Marriage Course is dat je op een andere manier met elkaar in gesprek gaat. Waarom vinden we elkaar ook alweer zo leuk? En waar staan we ten opzichte van elkaar?” Charlotte: “Wat ik heb geleerd is dat je mag aangeven dat je dingen niet prettig vindt. Onze cursusleider Marijke vertelde dat haar man altijd vindt dat ze de koelkast te lang open houdt. Dat is bij ons ook altijd een discussie.”

“Mijn grootste inzicht is dat Charlotte soms gewoon even wil klagen. Ik ben vanuit mijn werk geneigd om altijd naar oplossingen te zoeken, maar daar heeft ze dan geen behoefte aan,” vertelt Gerard. Charlotte vult aan: “Nu weet ik dat ik moet beginnen met: ‘Ik kom even klagen, ik hoef geen oplossingen.’ En ik heb ontdekt dat het oké is om ergens verschillend over te denken. Eerst wilde ik altijd mijn gelijk halen, maar nu hebben we ontdekt dat we dingen soms ook gewoon mogen laten als er geen beslissing over genomen hoeft te worden.”

“Of je nu gelooft of niet, en of het nu goed gaat met elkaar of wat minder; het is voor iedereen goed om eens een Marriage Course te doen."

Gerard en Charlotte zijn zelf geen christenen, maar ze weten wel dat de Marriage Course door de kerk wordt georganiseerd. “Wij geloven niet, een ander wel. Dat is prima, iedereen heeft recht op z’n eigen ding. We hadden eigenlijk geen verwachtingen van het christelijke aspect van de cursus. Of je nu gelooft of niet, en of het nu goed gaat met je relatie of juist wat minder, het is voor iedereen goed om eens een Marriage Course te doen. Dat staat voor ons los van het geloof waar de cursus op gebaseerd is.” aldus Gerard en Charlotte.

“Toen we begonnen aan de cursus dacht ik dat we het misschien niet nodig zouden hebben, omdat we het goed hebben samen. Maar nu denk ik dat iedereen het na een bepaalde periode zou moeten doen. Als onze kinderen later het huis uit zijn en we plotseling weer met z’n tweeën zijn, zou dat precies zo’n moment zijn om het opnieuw te volgen. En als iemand me naar mijn ervaring met de Marriage Course zou vragen, zeg ik: ‘Niet zeuren, gewoon doen!’”

Vind een Marriage Course bij jullie in de buurt