"Eye-openers die je je hele huwelijk meeneemt"

Jacco en Marit

Ze volgden hun eerste Marriage Course in Sri Lanka toen ze 8 jaar getrouwd waren. Jacco en Marit zijn inmiddels 24 jaar getrouwd en geven de cursus nu zelf. Jacco over die eerste Marriage Course: “We kregen er verhitte discussies door, maar juist door die gestructureerde gesprekken hielp het ons verder.”

Jacco: “We hadden altijd al een goed huwelijk. Wij zochten de confrontatie niet op, maar we gingen conflicten ook niet uit de weg. Ik denk dat we elkaar vooral veel gunnen en daardoor meegaand waren in elkaars standpunten. Er zijn maar weinig uitbarstingen bij ons voorgevallen. Maar bij zo’n Marriage Course word je wel stilgezet om dingen te benoemen die je anders niet bespreekt.”

Marriage Course in Sri Lanka

Het stel werkte jarenlang in Sri Lanka als zendingswerkers. Ze besloten de Marriage Course te geven. Maar daarvoor wilden ze de relatiecursus eerst zelf doen. Jacco: “Ik denk wel dat we soms dachten: waarom doen we dit, waarom halen we dingen op die achter ons liggen?” Marit vult aan: “Onlangs deden we de Marriage Course opnieuw en kregen we opnieuw meer discussies. Maar het is toch wel heel goed, omdat je er zelf niet altijd aan toekomt om diepe gesprekken te voeren. Uit jezelf ga je niet gestructureerd een discussie voeren. Maar tijdens de Marriage Course kun je onderwerpen niet ontwijken, want ze komen gewoon aan bod. Moeilijke gesprekken zijn niet per definitie fout. Het is juist goed om door de inhoud van de video’s en het werkboek begeleid te worden bij thema’s die ingewikkeld zijn, zoals conflicten oplossen.”

"Tijdens de Marriage Course kun je onderwerpen niet ontwijken, ze komen gewoon aan bod."

Marit vertelt over de eye-openers van de Marriage Course: “Toen ik tijdens de relatiecursus voor het eerst hoorde over liefdestalen, was dat een openbaring. Ik was in het hete Sri Lanka de hele dag druk bezig en Jacco kwam vaak laat thuis. Op een avond dacht ik: ik doe hem een plezier door zijn taak over te nemen en de kinderen alvast in bad te doen. Dus ik al puffend de jongens in bad gedaan. Toen Jacco thuis kwam zaten de kinderen er fris en fruitig bij. Tijdens de avond over liefdestalen kwam dit ter sprake. Toen bleek dat Jacco juist genoot van het kinderen in bad doen. En kon ik hem al blij maken door alleen maar een lippenstiftje op te doen.”

Jacco: “Iets heel anders dat we leerden, was om een conflict niet tussen ons in, maar voor ons neer te zetten. Zo’n eye-opener neem je je hele huwelijk mee.”

Tijd voor elkaar

Tijd voor elkaar is onmisbaar voor een gelukkige relatie. Jacco en Marit vertellen hoe dit voor hen is.

Jacco: “Al onze tijd die we samen doorbrengen, is tijd voor elkaar, haha. Of we nou thuis samen doen of apart, we vinden het eigenlijk altijd fijn om bij elkaar in de buurt te zijn. We kunnen erg goed met elkaar optrekken. Toch is dat niet de ‘kwali-tijd’ waar je tijdens de Marriage Course over leert. Maar we zoeken wel echt naar tijd voor elkaar. Zo nemen we na het werk even kort de tijd om de werkdag door te nemen.”

Marit: “We zijn echt wel elkaars beste maatjes. Ik werk onregelmatig, dus ook vaak ‘s avonds, en we doen veel voor de kerk. Onze tijd voor elkaar is dus schaars, maar we zoeken die tijd wel op. We gebruiken bijvoorbeeld autoritjes om eens goed bij te praten en nemen zo tijd voor elkaar. Naar aanleiding van de Marriage Course gaan we af en toe wel een weekendje weg zonder kinderen.
Jacco: “En we sluiten de dag samen af. We bidden met elkaar en benoemen daarin van alles. Dat momentje tijd voor elkaar is onmisbaar.”
Marit: “Al die kleine momenten tijd voor elkaar tellen toch bij elkaar op. We voelen ons daarin echt gezien door de ander.”

Vind een Marriage Course bij jullie in de buurt