3 tips om beter te communiceren met je partner

‘Communiceren kun je leren’, ‘Communicatie is de sleutel tot een goede relatie’, ‘Als je maar blijft praten..’. Je kent ze wel: de oneliners die het belang van communicatie nog eens even extra benadrukken.

Hoe cliché ze misschien ook klinken, er zit een fikse portie waarheid in! Wanneer je als partners effectief met elkaar praat en naar elkaar luistert, versterkt dat jullie onderlinge band en betrokkenheid bij elkaar. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.. Graag geef ik je 3 tips waarmee je de communicatie in jullie relatie een boost geeft!

1. Openheid

Wanneer je ergens mee zit, kan praten best lastig zijn. Misschien ben je bang dat je partner je niet begrijpt, zich zorgen gaat maken of anders naar jou gaat kijken. Toch is het belangrijk om eerlijk en open te delen wat je bezighoudt en wat je voelt. Je geeft je partner op die manier een kijkje in jouw belevingswereld, waardoor hij of zij jou beter kan begrijpen.

2. Inleving

Vaak praat en luister je vanuit jouw perspectief. Dat zorgt nogal eens voor misverstanden; bij mijn partner en mij wel tenminste. Wanneer ik wat vertel, doe ik dat vaak met woorden en een perspectief die bij mij passen. Voor mijn partner zijn dat soms, of vaak, niet zijn woorden of zijn perspectief. Dat maakt het lastiger voor hem om mij te begrijpen. Wanneer je praat (of luistert) is het dus handig om rekening te houden met hoe iets overkomt op de ander. Stel jezelf de vraag: ‘Zeg ik wat ik wil zeggen op een manier die begrijpelijk is voor mijn partner?’. Of wanneer je luistert naar je partner: ‘Wat probeert hij/zij te zeggen?’ Probeer vanuit het perspectief van de ander te luisteren. Het kost wat oefening, maar helpt enorm!

3. Leer slechte luistergewoontes af

Je kent ze wel, gesprekspartners die alles op zichzelf betrekken en steeds over zichzelf praten. ‘Ja, dat gebeurde mij laatst ook! [blablabla]’, ‘Dat is precies wat ome Pietje van ons ook zei. Die vertelde dus dat [blablabla]’. En er is geen speld meer tussen te krijgen. Een nare gewoonte waar we ons misschien allemaal weleens schuldig aan maken, maar wat een gesprek niet per se goed doet. Wat is jouw slechte luistergewoonte? Hier een paar gewoonten die veel voorkomen:

  • Geruststellen (‘Ach, het komt wel goed joh.’)
  • Adviseren (‘Ik denk dat je het beter zo en zo kunt aanpakken.’)
  • Rationaliseren (‘Logisch dat je je zo voelt, X % van de mensen in jouw situatie loopt hier tegenaan.’)
  • Van onderwerp veranderen (‘Hmm.. Heb je trouwens gehoord dat McDonalds een nieuwe burger heeft?’)
  • Onderbreken (‘Ja, ik snap het helemaal. Dat had ik dus ook vorige week. [blablabla]’)

Elk van deze gewoontes kan goed bedoeld zijn. Toch zijn het allemaal geen vormen van écht aandachtig luisteren. Laat die ander nou eens praten en stel vragen die hem/haar helpen gedachten en gevoelens duidelijk uit te drukken. Niet iedereen zit te wachten op een oplossing, een ongegronde geruststelling of afleiding van het gesprek. Toon interesse in de woorden van de ander (en wat erachter zit). Daarmee toon je ook echte interesse in de ander!

Wil je nog meer tips om beter te communiceren? Tijdens de Marriage Course ga je op een romantische en ontspannen manier met je partner in gesprek over verschillende thema’s, waaronder ‘Conflicten oplossen’, ‘Omgaan met (schoon)familie’ en ‘Goede seks’.