Ruzie met je partner: waar komt het vandaan en hoe los je het op?

Herken je dat moment dat je ruzie met je partner hebt en denkt: waar gaat dit over? Ons meest recente oorzaak van ruzie was het Tupperware-kastje in de keuken. Terwijl we steeds bozer en verontwaardigd op elkaar reageerden, besefte ik mij dat we het over een kéúkenkastje hadden. Waar komen die conflicten dan opeens vandaan? En nog belangrijker: hoe los je ze op?

De aanleiding van een ruzie kan iets heel kleins lijken, terwijl er onder de oppervlakte wellicht wat groters zich afspeelt. Conflictgoeroe Bert van Leeuwen ziet dat voortdurend op zijn werk als presentator van programma Het Familiediner: “Vaak barstte de bom omdat er al heel veel ergernissen of frustraties zaten en was dat ene dingetje enkel de druppel.” In zijn eigen huwelijk gaat het vaker over kleine ergernissen in plaats van grote conflicten zoals bij Het Familiediner het geval is, vertelt hij.

Ruzie om geld

Onderzoek toont dat stellen het meeste ruzie hebben over financiën. Vaak komt hier ook een verschil in opvoeding naar voren. Jullie hebben allebei een andere manier van omgaan met geld aangeleerd en dat gaat botsen als je het er niet over hebt.

Invloed van opvoeding

Vaak blijkt dat meningsverschillen met je partner een wortel hebben in je verleden. Stel dat je bent opgevoed in een gezin waar het geld over de balk werd gesmeten, terwijl je partner juist gewend is om te sparen. Je hebt allebei verschillende normen en waarden meegekregen. Maar je leeft niet meer in het gezin waarin je bent opgegroeid; je vormt samen een nieuwe plek met een eigen manier van leven. Maar hoe bespreek je een probleem waarbij jullie standpunten zo ver uit elkaar liggen?

Ruzie met je partner oplossen

De belangrijkste tip voor het oplossen van ruzie met je partner: laat het probleem niet tussen jullie in staan. Vaak zijn we geneigd om bij wijze van spreken met z’n drieën op de bank te zitten: jij, je partner en tussen jullie in het probleem. Maar het is juist de bedoeling dat je het probleem voor jullie neerzet en er samen, als team, naar kijken het bespreken

"Laat het probleem niet tussen jullie in staan"

Tijdens de Marriage Course is een van de thema’s ‘Conflicten oplossen’. Je gaat met z’n tweeën onder meer in gesprek over financiën, maar ook over de opvoeding van jullie kind(eren), de taakverdeling in huis en je (schoon)familie. Je bespreekt wat je belangrijk vindt, hoe je tot die overtuiging komt en op welke manier jullie daar samen handen en voeten aan willen geven.

Wil je sneller conflicten over bijvoorbeeld financiën leren oplossen? Maak tijd voor elkaar en volg een Marriage Course bij jullie in de buurt.

Vind een Marriage Course bij jullie in de buurt